امروزه دستگاه های فرز متفاوتی وجود دارند که در صنایع مختلفی برش چوب و فلز و یا حتی صاف کردن لبه ها از آنان استفاده می شود.

از جمله این فرز های متفاوت می توان به فرز انگشتی و مینیاتوری اشاره کرد که در این مقاله به ویژگی و کاربردهای هر یک از آنان می پردازیم و تفاوت آنان را شرح می دهیم.

فرز مینیاتوری
فرز انگشتی
تفاوت فرز انگشتی با مینیاتوری
ویدئو

فرز مینیاتوری
فرز مینیاتوری چیست؟

فرز مینیاتوری کوچک ترین عضو خانواده فرز ها است و کاربردهای بسیار بسیار فراوانی دارد و از استفاده های صنعتی بکار گرفته میشود تا کاربردهای هنری و خانگی و در هر کاری میتوان از آن استفاده کرد.
فرز مینیاتوری در مدلهای مختلفی نیز وجود دارند که کار تمام این مدل ها یکسان است و فقط در نوع کار و مدل آن متفاوت هستند و ممکن است فرز مینیاتوری شارژی، فرز مینیاتوری برقی، فرز مینیاتوری پدالی یا فرز مینیاتوری خورطومی یا انواع دیگر فرز مینیاتوری باشد.

طیف گسترده استفاده از فرز مینیاتوری باعث شده تا پرفروش ترین و پرطرفدار ترین نوع فرز در بازار باشد و البته گسترده ترین طیف نوع ابزارهای مصرفی را نیز دارند که از حکاکی روی چوب، سنگ ، شیشه ، چرم و انواع مواد دیگر تا منبت کاری، صنایع دستی، مجسمه سازی و دیگر کارهای صنعتی و هنری بکار برده می شود.

فرز مینیاتوری به این دلیل نام گذاری شده است که از کوچکترین نوع فرزهای موجود است و حتی کولت یا سه نظامی که روی آن نصب میشود نیز از کوچکترین سایزهای کولت و سه نظام است که سه نظام ها از سایز ۰.۷ میلی متر قابلیت نصب مته را دارند تا ۵ و ۶ میلی متر که البته کولت های آنها از سایز ۱ ، ۲ تا کولت ۴ و ۵ میلی متر روی آن قابل نصب باشد و باید توجه داشت تا سری فرز یا ابزارهایی که مورد استفاده قرار میگیرد با سایز کولت فرز مینیاتوری یا سه نظام آن هماهنگ باشد که در غیر این صورت مته یا ابزار فرز روی سه نظام یا کولت محکم نمیگردد.
کاربردهای فرز مینیاتوری

۱- برای حکاکی روی متریال های مختلف مانند چوب و فلز و چرم و پلاستیک و مواد دیگر و حتی شیشه میتوان از فرز مینیاتوری استفاده کرد و با تعویض ابزار یا سری فرز مینیاتوری میتوان مواد مختلف را حکاکی کرد که معمولا در این موارد استادکاران به فرز مینیاتوری فرز حکاکی مینیاتوری نیز میگویند و از فرز مینیاتوری برای حکاکی استفاده میکنند.

برای حکاکی با فرز مینیاتوری لازم است در ابتدا طرح مورد نظر را روی سطح چوبی یا فلزی یا حتی شیشه و سنگ کشید و سپس فضاهایی را که قرار است حکاکی شود را توسط ابزار مناسب تراش میدهند و طرح کلی را ایجاد میکنند.

۲- کنده کاری روی چوب یا مواد مختلف را نیز میتوان با فرز مینیاتوری انجام داد و یکی از کاربردهای اصلی فرز مینیاتوری کنده کاری است که در کنده کاری روی چوب با نام منبت شناخته میشود که تا قبل از فرز مینیاتوری اینکار را توسط مغار و شفره و مغار های نیم گرد انجام میشد ولی با وجود ابزارهای مختلف با شکل ها و نرمی و زبری های مختلف میتوان منبت را روی چوب انجام داد. البته لازم به ذکر است هنوز هم منبت های دستی را در مواردی با انواع مغار انجام میدهند و در تولید انبوه برای تولید مبلمان یا دکوراسیون از فرز های سی ان سی استفاده میشود و براحتی با بیشترین دقت و کمترین خطا منبت را انجام میدهد.

۳- مجسمه سازی و ساخت احجام نیز یکی دیگر از کارهایی است که با فرز مینیاتوری قابل انجام است و با نصب ابزارهای مناسب میتوان مواد مختلف را تراش داد که و حجم های هندسی یا غیر هندسی را از درون قطعات بیرون آورد و به دلیل ظرافت و حجم کوچک فرز مینیاتوری میتوان با آن حجم های بسیار ظریف و زیبایی را ساخت که کاربرد سری های فرز مینیاتوری در این قسمت کاملا مشخص می شود.

مجسمه سازان از فرز مینیاتوری برای حجم سازی و کار روی گچ، گِل، سفال، شیشه، فلزات، چوب و پلاستیک ها استفاده میکنند و براحتی با ابزارهایی که در بازار موجود هستند میتوانند مجسمه های هنری زیبایی را خلق کنند.

۴- تراش و فرز کاری صنعتی
از فرز مینیاتوری علاوه بر استفاده های خانگی و هنری استفاده های صنعتی بسیاری نیز میشود و برای تراش و فرز کاری فولاد و قطعات فلزی نیز استفاده میشود. در موارد بسیاری برای از بین بردن جای جوش، برای سنگ کاری لبه لوله و پروفیل و مقاطع فلزی دیگر و براده برداری و تراش نیز میتوان از فرز مینیاتوری استفاده کرد و البته برای کارهای بسیار دقیق و ظریف بهتر است از فرز مینیاتوری استفاده کرد ولی برای کارهای نرمال و عمومی بهتر است از فرز انگشتی استفاده شود.

۵- برشکاری با انواع تیغ های فرز یا انواع پولکی های برش قابل انجام است و میتوان کار برشکاری را نیز با فرز مینیاتوری انجام داد و البته مانند تمام کارهای دیگری که با فرز مینیاتوری قابل انجام است برشکاری با فرز مینیاتوری هم ظریف و محدود است.

علاوه بر تمام کاربردهایی که از آنها نام برده شد فرز مینیاتوری برای انجام بسیاری دیگر از کارهای هنری و عمومی قابل استفاده است و برای حکاکی و کنده کاری روی چرم و شیشه و … میتوان از فرز مینیاتوری استفاده نمود.

لازم به ذکر است در بازار به فرز مینیاتوری اشتباهاَ فرز انگشتی نیز گفته میشود که این یک اشتباه لفظی است و فرز مینیاتوری با فرز انگشتی دو ابزار کاملا متفاوت هستند و با کاربردهای تقریبا یکسان که البته از لحاظ حجم و وزن و توان با یکدیگر تفاوت دارند ممکن است با اصطلاحاتی مانند فرز حکاکی مینیاتوری ، فرز انگشتی مینیاتوری، فرز حکاکی، فرز مینیاتوری حکاکی، دریل مینیاتوری، دریل حکاکی، مته حکاکی، فرز حکاکی چوب و … که تمام این نام ها اشاره به فرز مینیاتوری دارند ولی بهتر است از نام اصلی آن که همان فرز مینیاتوری است استفاده شود تا فهم منظور برای دیگران آسان تر باشد.
فرز انگشتی
فرز انگشتی چیست؟! (سنگ انگشتی چیست؟)

فرز انگشتی نیز از اعضاء خانواده بزرگ فرز ها است که از فرز مینیاتوری کمی بزرگ تر بوده ولی از سنگ فرز مستقیم کوچک تر است که در دو نوع فرز انگشتی گلو بلند و فرز انگشتی گلو کوتاه وجود دارد.
فرز انگشتی نوعی فرز مستقیم است که شفت خروجی آن یا اسپیندل آن در راستای شفت خروجی موتور قرار دارد و بر خلاف سنگ فرز یا مینی فرز که با زاویه ۹۰ درجه نسبت به زاویه قرار گیری موتور است فرز انگشتی در یک راستا قرار دارد.

فرز انگشتی یا سنگ انگشتی نسبت به فرز مینیاتوری بسیار صنعتی تر است و بیشتر برای تراش و فرز کاری بیشتر استفاده میشود ولی با توجه به سایز و ابعاد و اندازه این ابزار برای انجام کارهای ظریف تر استفاده میشود و ابزارهایی که برای استفاده از فرز انگشتی وجود دارند نیز ظریف تر و کاملا متفاوت از ابزارهای سنگ فرز یا مینی فرز است.
مهمترین مشخصه فرز انگشتی سایز کولت ۶ میلی متری است که در مواردی محدود فرز انگشتی هایی وجود دارند که کولت ۸ میلی متری نیز روی آن نصب میشود و در مواردی برخی از فرز انگشتی ها وجود دارند که قابلیت نصب کولت ۶ و ۸ میلی متری را دارند.
از فرز انگشتی برای حکاکی نیز استفاده میشود و مانند فرز مینیاتوری برای ظریف کاری نیز میتوان از آن استفاده کرد.
کاربرد فرز انگشتی یا سنگ انگشتی

۱- از مهمترین کاربردهای فرز انگشتی یا سنگ انگشتی، تراش و فرز کاری فلزات است و برای سنگ زنی و ساب زدن جای جوش یا سنگ زنی آهن و قطعات فولادی و فلزی استفاده می شود و در صنایع مختلفی برای ساب زدن و از بین بردن جای جوش در قالب های تزریق پلاستیک و قابلهای تولیدی صنعتی با فرز انگشتی قابل انجام است و بیشتر در این موارد برای فضاهایی که دسترسی به آنها دشوار است میتوان از آن استفاده کرد.

۲- استفاده برای براده برداری و شکل دهی به مواد و متریال های مختلف مانند انواع قطعات فولادی، فلزی، چوبی و دیگر متریال های صنعتی و غیر صنعتی به عنوان مثال برای ساخت یک قطعه صنعتی که در مراحل انتهایی ساخت میباشد و امکان براده برداری با دستگاه تراش یا فرز نیست توسط فرز انگشتی باقی مانده های کار قالب را بوسیله سر فرز یا ابزارهای براده برداری انجام میدهند.

۳- برشکاری توسط تیغ برش یا فرز پولکی که روی یک دنباله ۶ میلی متری قرار میگیرد بوسیله فرز انگشتی قابل انجام است. به همین ترتیب برای برش مواد مختلف مانند کلیه فلزات، انواع فولاد ها ، چوب و دیگر مواد صنعتی میتوان از فرز پولکی های مناسب برای برش مواد مختلف استفاده کرد.

۴- سنباده زنی با فرز انگشتی نیز از دیگر توانایی های هر فرز انگشتی است که با نصب انواع سنباده ها میتوان کار سنباده زنی را انجام داد و انواع سنباده هایی که در بازار وجود دارند مانند سنباده چتری، سنباده حلقوی و سنباده های دیگری که در بازار وجود دارند و امکان نصب روی فرز انگشتی را دارند و میتوان بوسیله سنباده انواع فلزات، چوب، شیشه و دیگر متریال ها را سنباده زنی کرد. حتی با نصب سنباده های تخت نیز میتوان سطوح صاف را سنباده زنی کرد و برای زیرکار و رنگ آماده کرد.

۵- فرچه سیمی از دیگر ابزارهایی است که میتوان روی انواع فرز مینیاتوری نصب کرد و در شکل ها و سایزهای مختلفی وجود دارند که متناسب در هر فضایی میتوان از هریک از این انواع فرچه سیمی استفاده کرد
از فرچه های سیمی معمولا برای زنگ بری ، رنگ بری و تمیزکاری قطعات فلزی استفاده میشود

انواع فرز انگشتی
فرز انگشتی گلو بلند
فرز انگشتی گلو کوتاه

فرز انگشتی گلو بلند به دلیل شفت بلندی که دارد قابلیت ورود به حفره ها ، لوله و سوراخ ها را دارد و میتوان به وسیله آن داخل قطعات ، کنج ها ، یا زوایای تنگ و گوشه ها را با آن سنگ زنی و سنباده زنی کرد.

تنها تفاوت فرز انگشتی گلو بلند و گلو کوتاه در طول شفت خروجی آنها است و در نوع کارکرد و نام ابزار با یکدگیر تفاوت چندانی ندارند

فرز انگشتی گلو کوتاه نیز از انواع فرز انگشتی میباشد که مانند یک مینی فرز مستقیم عمل میکند و برای سنگ زنی و سنباده زنی و برش از آن استفاده میکنند که مانند فرز انگشتی گلو بلند از انواع فرز انگشتی میباشد و در واقع فرز انگشتی فقط همین دو نوع است که در بازار به نام فرز انگشتی معروف می باشند
تفاوت فرز انگشتی با مینیاتوری

از بزرگترین تفاوت های این دو ابزار پرکاربرد حجم و اندازه آنها است که فرز انگشتی دقیقا سایز بزرگ تر فرز مینیاتوری است که این در توان موتور، حجم و وزن دستگاه و ابعاد آن کاملا مشخص است و فرز انگشتی از توان موتور و حجم و ابعاد بزرگتری نسبت به فرز مینیاتوری برخوردار است. بزرگ ترین و مهمترین تفاوت و مشخصه فرز مینیاتوری و فرز انگشتی سایز کولت یا کارگیر آنها است که به طور معمول سایز کولت فرز انگشتی ۶ یا ۸ میلی متر بوده ولی فرز مینیاتوری از کولت های کوچکتری استفاده میکنند.

از بهترین فرز انگشتی در بازار مبتوان از فرز انگشتی متابو ، فرز انگشتی آاگ ، فرز انگشتی بوش و برندهای دیگر رده اول نام برد و از فرز انگشتی های قیمت مناسب میتوان از فرز انگشتی نک، فرز انگشتی ان ای سی و فرز انگشتی های دیگر برندها نام برد.
در خندان تولز انواع فرز انگشتی و فرز مینیاتوری در کنار هم جمع شده است که میتوانید با مشخصات کامل هر یک از فرز های انگشتی و مینیاتوری را ملاحظه نموده و آنلاین خریداری نمایید و با بهترین قیمت و ارسال رایگان در هر کجای کشور تحویل بگیرید.