پیچ گوشتی و فازمتر
پیچ گوشتی دستی همراه قدیمی انسان است برای یاری رساندن در باز و بسته کردن انواع پیچ بوده و نوع دوسو و چهارسو معرف همگان هست. تنها نکته این است که به دلیل نیاز کاربر به ضربه زدن بر روی پیچها و خیلی زود نوع ضربه خور آن هم ساخته شد و در دسترس قرار گیرد. پیچ گوشتیها حالا بر اساس شکل نوک و سایز استاندارد نوک و طولشان از هم جدا شده و در مدلهای بسیار متنوعی ساخته میشوند. مسلما برای یک پیچ با اندازه و مدل خاص باید پیچ گوشتی مربوط به خودش را تهیه کنید.
فازمتر نیز ابزاری بسیار شبیه به پیچ گوشتی است با این تفاوت که تست جر
یان برق را هم انجام میدهد و هنگام اتصال به رسانای برق کاربر را با یک چراغ از وصل بودن جریان الکتریکی مطلع میکند. نوک آن اغلب بصورت دوسو ساخته شده و مخصوص بستن پیچهای معمولی و نه چندان قوی مثل پیچ پریز و دوشاخه برق تکفاز است. توصیه میشود از فازمتر برای بستن پیچهای قوی استفاده نکنید.
چکش
وسیلهای جهت کوبش که به احتمال زیاد قدیمیترین ابزار ساخت دست بشر است و ابتدا بصورت سنگی ساخته شد. چکشهای بعدی تا مدتها فلزی بودند اما به مرور و برای عملیات و فیلدهای مختلف کاری نوع مخصوص به خود آن کار ساخته شد. حالا شاید نزدیک به بیش از ۵۰ نوع چکش ساخته میشود و از چکش آهنگری معمولی گرفته تا میخ کش، چکش چوبی مخصوص نجاری، نوع لاستیکی پر استفاده در موزاییک کاری و سطوحی که نباید آسیب ببینند، چکش فیبری که نوع دیگری برای آسیب ندیدن قطعه حین ضربه زدن است تا مدلهای بسیار خاص مثل چکش ضد جرقه مسی و برنجی، آج دار و… تمامی انواع متنوع این ابزار را نشان میدهند.
پتک
پتک نیز نوعی چکش اما در اندازه بسیار بزرگتر است که مثل برادر کوچکتر خود برای کاربریهای مختلف ساخته میشود. معروفترین پتکها، نوع معماری هستند که بیشتر برای تخریب دستی دیوار و بتن استفاده شده و نیازمند صرف نیروی زیاد اند. کار با پتکهای بزرگ آسان نیست و به دلیل سنگینی آنها، کاربر بیشتر احساس خستگی خواهد کرد. پتک نجاری اما بسیار کوچکتر از نوع آهنی و فلزی بوده و مخصوص ضربه و کار بر روی سطوح چوبی و ابزار نجاری است. سر پتکها نیز مثل چکشها با حالات مختلف و برای انواع کارها ساخته میشوند.
سر پیچ گوشتی
بیت یا نوک پیچ گوشتی (و یا سر پیچ گوشتی) نوعی ابزار کوچک است که خود به تنهایی کارایی ندارد. بیت پیچگوشتی یک قطعه کوچک فلزی با سطح مقطع شش ضلعی و نوک دو سو، چهار سو و حتی آلنی و ستاره ای است. این قطعه از سمت ۶ گوش خود بر روی یک ابزار شبیه به دسته پیچ گوشتی و یا دستگاه پیچ گوشتی شارژی و برقی نصب میشود و به این ترتیب میتوان با نوک آن انواع اتصالات و پیچها را باز و بسته کرد. بیشترین فروش این نوع ابزار بصورت ستی و با اندازههای استاندارد کوچک به بزرگ بوده و بسیاری از کاربران بجای خرید چند پیچ گوشتی جداگانه و بزرگ، از یک دستگاه پیچ بند برقی و شارژی و یا دسته پیچگوشتی با چند مدل بیت بهره میبرند.
متر
مترها نیز حالا در تمام اماکن و خانهها پیدا میشوند. متر نواری که شناخته شدهترین آنهاست از یک نوار فلزی مدرج و یک قاب اغلب پلاستیکی تشکیل شده است. یک طرف یا دو طرف سطح آن نوار فلزی با اندازه استاندارد میلیمتر، سانتیمتر و یا اینچ درجه بندی شده و به این ترتیب با آن میتوان فواصل مختلف را از ۱ میلی متر تا ۱ متر، ۳ متر، ۵ متر و بیشتر … اندازه گرفت. مترهای نواری را بر اساس متراژ، جنس بدنه و کاربری از هم تشخیص میدهند طول و ظرفیت اندازه گیری برخی از مدلهای آنها به ۵۰ متر هم میرسد!
جعبه ابزار
حال برای جمعآوری این همه ابزار به چه چیزی نیاز است؟ چطور میتوان این این وسایل را در کنار یکدیگر نگهداری کرد؟ پاسخ یک جعبه خوش ساخت پلاستیکی یا فلزی درب دار به نام جعبه ابزار خواهد بود. جعبه ابزارها شبیه به یک قوطی بزرگ ساخته میشوند که گاهی ساده و گاهی چند طبقه و شکل دار هستند. برخی سازندگان این محصول در برخی مدلها جایگاه مخصوص چند ابزار را هم طراحی کرده اند و بنابراین براحتی میتوان آن ابزار مخصوص را در محفظه خود قرار داد. جعبه ابزارها تنوع، جنس و ابعاد بسیار زیادی در کشورمان دارند. تقریبا برای هر نوع سلیقه با هر نوع کاربری و تعداد ابزار، جعبه ابزار مخصوص به خود وجود دارد.
سیم لخت کن
مورد بعدی شاید مثل ۳ ابزار قبلی بصورت عمومی پرکاربرد نباشد اما در بسیاری از جعبه ابزارهای خانگی، شخصی و … یافت میشود. سیم لخت کن مخصوص برداشتن روکش سیم بدون آسیب زدن به بخش فلزی مسی و رسانای آن است. بعد از سیم لخت کنهای ساده و معمولی قدیمی که کار را کمی سخت میکردند، حالا سیم لخت کن اتوماتیک براحتی این کار را انجام میدهد. در مدلهای اتوماتیک کافیست سر سیم را با توجه به ضخامت آن در جایگاه و سوراخ درست سیم لخت کن قرار دهید؛ بعد از بستن دستهها، ابتدا دو فکی که سمت یک دسته قرار دارد سیم را محکم میگیرد و بعد روی فک دسته مقابل که دارای سوراخ سیمهاست کار لخت کردن سیم براحتی و سرعت انجام میشود. غیر از این دو نوع، چند مدل دیگر سیم لخت کن مثل کلاغی، فنر دار و … هم ساخته میشود که نحوه کار با آنها کمی متفاوت است.
بیشتر بدانیم: