کابل آلومینیوم 

 کابل آلومینیوم

کابل‌ها یکی از مهم ترین اجزا سیستم انتقال جریان برق محسوب می‌شوند به طوری که وجود هرنوع اشکال در این قسمت می تواند کل سیستم را دچار اختلال کند پس می‌توان گفت انتخاب کابل مناسب از اهمیت زیادی برخوردار هست. رابیتس

با توجه به رسانایی خوب آلومینیوم بعد از فلزات گران قیمتی همچون طلا و نقره و مس و  استفاده از کابل آلومینیوم یک انتخاب مناسب به شمار می‌رود. در زمان مقایسه، معمولا کابل آلومینیوم در کنار کابل مسی قرار می‌گیرند و همیشه دوراهی انتخاب بین این دو گزینه وجود داشته هست. افرادی عقیده دارند که مناسب ترین و بهترین گزینه کابل مسی هست در حالی که قیمت و وزن بالای مس در بعضی شرایط مشکل‌ساز می‌شود و در چنین حالتی کابل آلومینیومی انتخاب بهتری هست. کابل آلومینیومی کاربرد زیادی در خطوط انتقال برق دارد که یکی از دلایلش خواص فیزیکی منحصربه فرد فلز هادی داخل آن هست. از طرف دیگر تنوع مدل‌های متعدد تولید شده این کابل از نوع فشار ضعیف تا فشار قوی، راه را برای استفاده در صنایع مختلف هموار کرده هست. شاید برایتان جالب باشد بدانید تاریخچه استفاده از این تجهیز به سالیان گذشته برمی‌گردد اما امروزه با گران شدن قیمت مس توجه به این کالا بسیار افزایش یافته هست.

مشخصات کابل آلومینیوم

هر کابل از سه بخش اصلی هسته رسانا (هادی)، پوششی از جنس عایق الکتریکی و پوسته یا غلاف ساخته شده است. نام گذاری کابل‌ها با استفاده از جنس فلز هادی انجام می‌شود که این هادی در کابل‌ آلومینیومی از جنس فلز نقره‌ای رنگ آلومینیوم است. این فلز با داشتن رسانایی الکتریکی ۶۰ گزینه نسبتا مناسبی برای استفاده در شبکه‌های توزیع و انتقال برق محسوب می‌شود. اگرچه میزان هدایت الکتریکی آلومینیوم از مس کمتر است اما این دلیل بر نامناسب بودن این تجهیز نیست و تنها با رعایت برخی نکات فنی مانند به کار بردن جداول مرتبط و استفاده از کابل با قطر بیشتر می‌توان همان عملکرد کابل مسی را از آن انتظار داشت.

از دیگر ویژگی‌های این فلز ضریب انبساط حرارتی بالای آن است که بر تغییر طول کابل براثر افزایش یا کاهش دما اثر می‌گذارد، به عبارت دیگر در این نوع کابل با افزایش دما کابل منبسط می‌شود و افزایش ابعاد خواهد داشت اما با کاهش دما این فرآیند برعکس است و کابل منقبض شده و کاهش طول دارد.

وزن سبک، ویژگی موثر و متمایز کننده

چگالی فلز آلومینیوم نسبت سایر رساناها کمتر است که این خاصیت به طور مستقیم بر وزن کابل تاثیر دارد و باعث می‌شود وزن کابل آلومینیومی نسبت به محصولات مشابه که رساناهایی از جنس سایر فلزات دارند کمتر باشد. سبکی وزن موجب راحتی حمل و نقل و نصب کابل می‌شود.

از کابل آلومینیومی در شبکه تولید و انتقال و دکل برق و در برخی موارد در سیستم برق هواپیماها (به علت وزن کم) استفاده می‌شود.

انواع کابل برق آلومینیومی

انواع کابل‌های برق آلومینیومی با نام‌های کابل زمینی، هوایی، خودنگهدار و فشارقوی شناخته می‌شوند. در ادامه به معرفی این مدل‌‌ کابل‌ها می‌پردازیم.

کابل زمینی

کابل آلومینیومی زمینی برای عبور دادن ولتاژهای بالا در زیر زمین ساخته شده است. این کابل‌ها در تعداد رشته‌های متفاوت از ۲ رشته یتا ۴ رشته تولید می‌شوند. هر تعداد رشته‌ای که در نام کابل ذکر شده باشد به معنی تعداد رشته‌های هادی موجود در آن است به عنوان مثال کابل زمینی دو رشته از دو رشته آلومینیومی به عنوان هادی ساخته شده است. از نظر قیمتی مقرون به صرفه ترین مدل کابل زمینی، کابل سه رشته است در حالی که نوع چهار رشته‌ای  بالاترین قیمت را دارد.

 کابل آلومینیوم 
کابل آلومینیوم

کابل هوایی

کابل هوایی آلومینیومی برای شبکه انتقال برق و دکل‌ها به کار می‌روند. این کابل‌ها سه نوع AAC و AAAC و ACSR دارند که با نام کابل هوایی با هادی لخت شناخته می‌شوند.

کابل AAC

کابل AAC یکی از اقتصادی‌‌ترین مدل‌هاست، وزن نسبتا سبکی دارد و در ساختمان آن از آلومینیوم با درصد خلوص ۹۹.۷ استفاده شده است. موارد استفاده از این تجهیز در مناطق شهری که فضای بین کابل‌ها بسیار کم باشد بیشتر است و کاربرد گسترده آن‌ها در راه آهن و خطوط مترو می‌باشد. AAC ها برای ولتاژهای کم کاربرد دارند.توری مرغی

کابل AAAC

کابل AAAC برتری‌هایی نسبت به دو مدل دیگر دارد. این کابل نسبت به AAC از مقاومت مکانیکی بهتر، نسبت مقاومت به وزن بیشتر و انعطاف بهتر برخوردار است و نسبت به ACSR مقاومت شیمیایی بهتری دارند.

کابل ACSR

برای ایجاد استحکام بیشتر در ساختار کابل ACSR از فولاد استفاده شده‌است. هادی این تجهیز دارای مقاومت کششی بالاییست و وزن کمی دارد به همین دلیل از گزینه‌های مناسب برای کابل کشی در مسافت‌های طولانی به شمار می‌رود و برای ولتاژهای بالا کاربرد دارد.

کابل خودنگهدار

استفاده از کابل‌های هوایی با هادی لخت در فضاهایی که موانع مانند تیر یا درخت وجود دارد و یا در فضاهایی همچون خطوط انتقال برق که ایمنی اهمیت زیادی دارد مشکل ساز است و مشکلاتی را ایجاد می‌کند. در چنین شرایطی استفاده از کابل خودنگهدار توصیه می‌شود. کابل خودنگهدار برای جریان برق بالا و متوسط به کار برده می‌شود و روکش آن از جنس پلی اتیلن است. این کابل در مدل‌های چهار رشته، پنج رشته و شش رشته تولید می‌شوند.