گونی قیرگونی

قیرگونی چیست؟

قیرگونی محصولی از قیر و گونی می باشد که برای عایق قسمت هایی مانند پی سازی، سرویس هاس بهداشتی، آشپزخانه، پشت بام های ساختمان ها استفاده می شود. قبل از اجرا باید سطح کار ریسمان شده، کاملا صاف و تمیز باشد و لوله های بخاری، کف شوی و هواکش ها در محل مشخص شده نصب شده باشند. در این روش قیر را به وسیله ی گونی تثبیت ومسطح می کنند زیرا الیاف گونی نقش مسطح کننده را ایفا می کنند. در کل قیر گونی به دو روش یک لایه و دو لایه انجام می شود.

ضخامت قیرگونی نباید بیشتر از ۲ تا ۳ سانتی متر باشد. باید توجه داشت که سازه تحمل وزن قیرگونی را داشته باشد. آهک و شفته آهکی قیر را فاسد و از بین می برد بنابراین نباید در بر روی این ملات ها قیر گونی انجام داد، باید برای ملات زیر از ماسه سیمان استفاده کرد. زیر سازی بام نیز باید به قدر کافی محکم باشد بطوریکه در اثر وارد شدن وزن قابل توجهی به آن تغییری حاصل نشود. شیب هدایت آب به داخل آبروها باید بین ۳ تا ۵ درصد باشد.

نوع قیر مصرفی باید نسبت به شرایط آب و هوایی استفاده گردد. پس از اتمام عایق کاری از یک لایه بتن آسفالتی استفاده شود. ضخامت آسفالت باید حداقل ۲ سانتیمتر باشد و در زمستان و هوای سرد, درجه حرارت آن ۱۲۰ درجه سانتیگراد و در هوای گرم حداقل ۶۰ درجه سانتیگراد باشد. قیرهای مصرفی نباید با حرارتی بیش از ۱۵۰ درجه سانتیگراد گرم شوند، زیرا در حرارت زیاد و بالا قیر تجزیه شده و خصوصیات آن تغییر می کند. قیر باید تا زمانی که گرم و روان است، مصرف گردد.

غلظت قیر در حین اجرا جهت جذب بهتر باید تا حد امکان کم باشد تا بتواند در الیاف گونی نفوذ و با یک نسبت در تمام سطوح جذب شود. برای عایق قیرگونی در هر متر مربع ۲ کیلوگرم قیر روان ۶۰*۷۰ جهت سطح زیرین و برای قشرهای بعدی پس از یک لایه گونی ۱.۵ کیلوگرم مخلوط ۶۰*۷۰ و ۹۰*۱۵ به نسبت مساوی و به صورت روان و یکنواخت استفاده شود. در آخرین مرحله لایه ای از مخلوط ۷۵ درصد قیر مذاب ۹۰*۱۵ و ۲۵ درصد قیر ۶۰*۷۰ به مقدار ۱.۵ کیلوگرم اجرا شود.

در آخرین قشر قیر اندود از قیر ۶۰*۷۰ استفاده نمی شود. چون که اولا در هوای گرم تابستان ایجاد روندگی کرده و آسفالت را ترک می کند. ثانیا روان شدن و راه افتادن قیر ممکن است باعث گرفتگی آبروها و ناودان ها شود. در صورتیکه آسفالت کمتر از مقدار تعیین شده پخش شود، موجب ترک خوردگی بصورت ترک های طولی از مسیر هم پوشانی چتایه ها می گردد و باعث نفوذ آب زیر آسفالت می شود.

مشاهده بیل پارویی

اگر آسفالت با استفاده از قیر سفت (۹۰*۱۵) تولید و اجرا شود، در زمستان باعث ایجاد ترک خوردگی های موزاییکی و به اشکال مختلف گردیده و باعث از هم پاشیدگی و دان شدن ماسه آسفالتی می گردد. عمر مفید عایق رطوبتی قیر گونی بطور متوسط کمتر از ده سال بوده و ترمیم متناوب آن با مشکلات اجرایی زیاد و هزینه های قابل توجه و مزاحمت برای ساکنان ساختمان در فصول سرد همراه است.

گونی قیرگونی

قیر

ماده‌ای چسبنده به رنگ سیاه مایل به قهوه‌ای است که از هیدروکربن‌های آلی با ترکیبات پیچیده شیمیایی ساخته شده است. قیرهای مورد استفاده در عایق کاری، قیر خالص هستند که در فرآیند پالایش نفت خام تولید می شوند و معمولا در بشکه های ۱۷۰ تا ۲۰۰ کیلویی به فروش می رسند. انواع قیر مورد استفاده برای عایق کاری با درجه نفوذپذیری مختلف به دو دسته تقسیم می شوند:

قیر ۷۰ × ۶۰ برای نواحی سردسیر و معتدل مناسب تر است. این نوع قیر را برای سطوحی بکار می برند که در معرض تابش نور مستقیم خورشید قرار ندارد (مانند سرویس های بهداشتی).
برای عایق کاری سطوحی که در معرض نور مستقیم خورشید و یا جریان هوای سرد قرار دارند از قیرهای سفت تر (۱۵ × ۹۰ و یا ۸۵ × ۲۵) استفاده می شود. انتخاب نوع قیر بسته به مصالح موجود و تجربه قیرکاران در هر شهر می تواند تفاوت داشته باشد.

خرید نایلون عمده

مشخصات فنی قیر

قیر در دمای معمولی محیط تقریباً جامد تا نیمه جامد بوده و بر اثر حرارت روان می شود. قیرها عمدتاً به سه نوع تقسیم‌بندی می شوند:

قیر طبیعی: که از معدن به دست می آید و از مشتقات نفت خام بوده که در اثر راه‌یابی به سطح زمین و جایگیری در یک فضای مناسب و سپس خشک شدن به وجود می‌آید.
قیر ساختگی: که از پالایش نفت خام حاصل می شود. قیرهای جامد، آخرین محصولی هستند که از تقطیر نفت خام بدست می آیند و بر حسب درجات نفوذپذیری تولید می گردند. حدود درجات نفوذ قیرهایی که در ایران تولید می گردند ۱۰ تا ۳۰۰ درجه می باشد.
قیرهای جامد اکسید شده (دمیده): از دمیدن هوای داغ به قیر خالص در مرحله آخر عمل تصفیه به دست می آید. هوای داغ با دمای ۲۰۰ تا ۳۰۰ درجه سانتی گراد توسط لوله‌های منفذ‌دار به محفظه حاوی قیر دمیده می شود. در اثر انجام این فرآیند اتم های هیدروژن موجود در مولکول های هیدروکربن‌های قیر با اکسیژن هوا ترکیب و تشکیل آب می دهد. قیر دمیده نسبت به قیر خالص، درجه نفوذ کمتری و درجه نرمی بیشتری دارد و از حساسیت کمتری نسبت به تغییرات دما برخوردار است. این نوع قیر بیشتر در ساختن ورق های پوشش بام و اندودکاری مورد استفاده قرار می گیرد.

آزمایش تعیین درجه نفوذپذیری قیر

این آزمایش برای تعیین سختی نسبی قیرهای دمیده با قیرهای خالص استفاده میشود. قیرهای خالص تنها بر اساس نفوذپذیری نامگذاری میشوند، اما معیار نامگذاری قیرهای دمیده علاوه بر درجه نفوذپذیری، درجه نرمی قیر نیز می باشد. به عنوان نمونه، قیرهای ۴۰-۵۰، ۶۰-۷۰، ۸۵-۱۰۰ و … از جمله قیرهای خالص معمول در راهسازی میباشند. دو عددی که همراه قیر خالص میآید بیانگر آن است که درجه نفوذ قیر در این محدوده قرار دارد. قیرهای R 85/25 ،R 90/15 ، R 110/10 و … نمونه‌هایی از قیرهای دمیده متداول در ایران است که عدد اول آن بیانگر درجه نفوذ قیر و عدد دوم بیانگر نقطه نرمی قیر است. بنابراین هرچه قیر سخت‌تر باشد، درجه نفوذ آن کمتر و برعکس هرچه درجه نفوذ قیر بیشتر باشد، قیر نرم‌تر خواهد بود.

روش انجام آزمایش درجه نفوذپذیری قیر

مقداری قیر را حدود ۶۰ درجه یا تا دمایی بالاتر از نقطه نرمی، گرم نموده و سپس درون ظرف مخصوص میریزیم. باید دقت شود که سطح قیر کاملا صاف و بدون حباب باشد. جهت صاف نمودن سطح قیر میتوان از کاردک استفاده نمود. ظرف حاوی قیر را در معرض هوای آزمایشگاه قرار میدهیم تا قیر سرد شود. سپس ظرف قیر را در داخل حمام آب گرم با درجه حرارت ۲۵ درجه قرار میدهیم تا پس از یک ساعت و نیم قیر با آب داخل حمام به تعادل برسد.

ظرف را از درون حمام آب گرم خارج کرده و سطح آن را با دستمال نخی خشک مینماییم. طوری ظرف را زیر دستگاه تعیین درجه نفوذ قرار میدهیم که نوک سوزن و نوک تصویر آن در سطح براق قیر بر روی هم منطبق شوند.

حال درجه دستگاه را صفر مینماییم و با زدن کرنومتر، سوزنی که وزن آن با متعلقاتش ۱۰۰ گرم میباشد، رها میشود و طی ۵ ثانیه مقدار نفوذ سوزن روی صفحه مدرج قرائت و یادداشت میشود. این آزمایش برای هر نمونه (هر ظرف) ۵ تا ۱۰ بار انجام میشود و مقادیر بدست آمده یادداشتمیشود. توجه نمایید که مقادیر بدست آمده بر حسب دهم میلیمتر میباشد. باید دقت نمایید فواصلی که سوزن در قیر نفوذ میکند از یکدیگر فاصله تقریباً یکسانی داشته و به لبه ظرف بیش از حد نزدیک نباشد تا خطای آزمایش کم شود.

گونی قیرگونی

گونی قیرگونی

منسوجی با بافت ساده از الیاف کنف چتایی می‌باشد. انواع آن به صورت ۹×۴۵ – ۱۰×۴۵ – ۱۱×۴۵ – ۱۲×۴۵ نشان داده می شود.

عدد اول (۴۵) عرض گونی به اینچ است، که معادل ۱۱۷ سانتیمتر است.

عدد دوم (۱۱) وزن واحد مساحت گونی قیرگونی است و معرف ریز بافت و یا درشت بافت بودن گونی می باشد. چتایی مناسب برای قیرگونی ۹×۴۵ ، ۱۰×۴۵ ، ۱۱×۴۵ می باشد.

موارد زیر باید در خصوص گونی مورد استفاده مد نظر قرار بگیرد:

– در هنگام پوشش بام از آلوده‌کردن گونی خودداری گردد.

– در زیرسازی باید از بکار بردن گچ و آهک خودداری شود.

– گونی باید دارای بافت یکنواخت و کاملاً تمیز و عاری از آلودگی و چروک باشد.