انواع چسب کاشت میلگرد در بتن
انواع چسب کاشت میلگرد در بتن
انواع چسب کاشت میلگرد در بتن

مسلما کارشناسان و متخصصین ساختمانی و سایر رشته اذعان دارند که یکی از پیشرفت های موثر در مهندسی استفاده از چسب های کاشت میلگرد و بولت می باشد. این امر با توجه به مزایای نصب پس از اجرای سازه باعث افزایش سرعت و دقت عملیات های اجرایی می گردد.

کاشت میلگرد و بولت می تواند به دلایلی از جمله اشتباهات اجرایی و تغییرات نقشه ای مورد نیاز واقع گردد. همچنین این امر می تواند به دلایلی مانند تغییر در مشخصات اجرایی از سوی طراح لازم باشد.

به عنوان مثال تغییر در نوع اسکلت سازه به علت های مختلف ، یا تغییر در ابعاد ستون یا تیرها ، تغییر در جانمایی ستون و تیرها و دیوارها ، افزایش طبقات ، تغییر در مشخصات و محل نصب تجهیزات و بیس پلیت ها ، اضافه نمودن تجهیزات و اجزا سازه ای و غیر سازه ای ، تعمیرات سازه های بتنی ، مقاوم سازی سازه های بتنی و … می توانند از جمله موارد کاشت آرماتور ( میلگرد ) و بولت باشند.

این دستورالعمل به شیوه مناسب نصب و جایدهی بولت ها، میلگردها و سایز فلزات مرسوم در بتن می پردازد.  خندان تولز اقدام به ساخت خمیر کاشت اپوکسی مطابق آئین نامه۸۸۱ ASTM C به منظور چسپاندن و نصب قطعات مذکور در بتن و ملات های سخت شده غیر مسلح، بهسازی و تعمیرنگهداری سازه ها کرده است. مکانیسم عملکرد مهار و استفاده از خمیر کاشت از طریق ایجاد یک چسپندگی و ظرفیت نگهداری قوی فی مابین بولت ها، میلگردها و سایر فلزات و بتن در سطح جداره ی دیوارهای حفرات و سوراخها است.

عموما ارزیابی، تقویت و بهسازی سازه های مهندسی از طریق کاشت به چندین فاکتور صورت می گیرد. قدرت مهار فلزات و عملکرد بلند مدت آنها تابع  چندین عامل است. برخی از این عوامل عبارتند از مقاومت مصالح مورد نظر، قطر حفره و سوراخ، شرایط و مشخصات بتن، نوع و جهت بارگذاری، فاصله ی بولت، میلگرد و سایرفلزات تا جداره ی حفره، دما، تمیزی حفره، مود شکست بولت و میلگردها و شرایط محیطی نظیر رطوبت و حملات یونهای مهاجم است. در پروژه ها و شرایط کاری حساس انجام آزمایشات کارگاهی از نحوه ی عملکرد کاشت  میلگرد انکربولت و سایر فلزات الزامی است.

انواع چسب کاشت هیلتی ( Hilti RE 500 , Hilti RE 100 , Hilti HY 200 )

سازه های بتنی به عللی مانند تغییرات نقشه ای ، اشتباهات اجرایی ، ترمیم ، مقاوم سازی و طرح های توسعه می توانند نیازمند کاشت آرماتور و یا بولت در بتن فونداسیون ، تیر ، دال و یا دیوارها باشند.  باید توجه داشت که رعایت نکات اجرایی ، استفاده از مصالح مناسب و برخورداری از تجربه اجرایی مرتبط می تواند تا حدود زیادی در کیفیت و موفقیت عملیات مورد نظر تاثیر گذار باشد.

 خندان تولز افتخار دارد با در اختیار داشتن تجهیزات تخصصی و تجربه بالای اجرای موفق کاشت آرماتور ، بولت و کرگیری در پروژه های بزرگ و کوچک ، نسبت به ارائه با کیفیت و موفق خدمات مذکور به کارفرمایان، پیش قدم باشد.

مراحل اجرای کاشت آرماتور :

۱- سوراخ کاری  به وسیله دستگاه گرد بر و یا دریل برقی، در محل معین،  برابر قطر و عمق معین شده

۲- پاکسازی سوراخ حفر شده به وسیله سیستم های دمنده

۳- تزریق چسب و ملات اتصال دهنده

۴- نصب آرماتور در محل و نگهداری تا ۲۴ ساعت

آزمایش کنترل کیفی عملیات :

تست  PULL OFF

انواع چسب کاشت میلگرد و بولت

چسب های کاشت میلگرد دارای ترکیبات شیمیایی، مشخصات مکانیکی و کاربردی متنوعی بوده و به طور کلی از نقطه نظر بسته بندی و استفاده به سه شیوه تولید و روانه بازار می‌گردند:

چسب کاشت بولت کپسولی(شیشه ای یا پیچشی)

در داخل شیشه های شفاف تولید و عرضه می‌گردند. این چسب‌ها به صورت دو جزئی بوده و از خانواده رزین های پلی‌استر و رزین اپوکسی وینیل استر می باشند. چسب کاشت بولت کپسولی پس از شکستن جداره شیشه در مدت زمانی کوتاه گیرش بسیار بالایی ایجاد می‌کنند که در برابر محیط‌های بسیار خورنده و اسیدها بسیار مقاوم هستند

چسبهای شیشه ای یا کپسولی در سایزهای مختلف موجود می باشد و صرفاً جها کاشت بولت در بتن مورد استفاده قرار می گیرند

برای استفاده از چسبهای کپسولی از بولت مخصوص استفاده میشود که دارای سر مهره دار میباشد که پس از قرار دادن کپسول در سوراخ بولت توسط اچار بکس برقی در سوراخ پیچیده میشود

*نکته فنی مهماین عملیات به هیچ عنوان با پیچش توسط دست امکان پذیر نیست.

نمونه چسب کپسولی  خارجی موجود در بازار ایران :

 VPK-SF شرکت کالم آلمان KALM

HPK  شرکت کالم آلمان KALM

 HVU شرکت هیلیتی HILTI

چسب کاشت میلگرد کارتریجی

به صورت دو جزئی بوده و عموماً جزء اول بر پایه رزین اپوکسی، پلی استر و وینیل استر و جزء دوم به عنوان سخت کننده بر پایه پلی آمین می‌باشد که به منظور نصب و استقرار بولت و یا آرماتور در سطوح مختلف بتنی، سنگی و چوبی بکار برده می‌شوند.

از چسبهای دوجزیی معتبر مخصوص کاشت میلگرد موجود در بازار ایران عبارتند از :

BETOFIX l-100 501 انگرشیمیایی بر پایه رزین اپوکسی دوجزئی محصول خندان تولز BOSSONG – EPOXI21 انکر شیمایی ( چسب دوجزئی کاشت میلگرد شرکت بوسونگ ایتالیا )

 HILTI – RE500 V3 انکر شیمایی ( چسب دوجزئی کاشت میلگرد شرکت هیلتی )

 KALM VMK-SF انکر شیمایی چسب دوجزئی کاشت میلگرد شرکت کالم

BOSSONG – VPLUS  چسب دو جزئی کاشت میلگرد شرکت بوسونگ ایتالیا

چسب کاشت میلگرد حجمی(کیلویی یا فله ای)

عموماً به صورت دو جزئی و یا سه جزئی می‌باشد، نوعی مخلوط ۳ جزئی بر پایه رزین اپوکسی و سخت کننده پلی آمید می‌باشد. چسب کاشت میلگرد حجمی خاصیت چسبندگی فوق‌العاده‌ای به سطوح مختلف بتنی و فولادی داشته و دارای خاصیت خود متراکمی و مقاومت‌های فوق‌العاده زیاد کششی و خمشی است.

تجربه نشان داده است که از بین سه نوع چسب کاشت میلگرد اشاره شده، چسب های کارتریجی بهترین نوع چسب می‌باشند. از جمله مزایای این نوع چسب ها می‌توان به راحتی و سهولت در اجرا، پائین بودن خطای دستگاهی و انسانی و کیفیت بسیار بالا در کاشت انکرها اشاره نمود. همچنین در بخش‌های کرمو و ترک خورده بتن نیز بهترین مقاومت را از خود نشان می‌دهند. تنها عیب چسب های کاشت میلگرد کارتریجی در مقایسه با سایر چسب ها قیمت بالای آن است.از بهترین مارک های چسب های سه جزئی می توان به محصول Dezofix 500 محصول خندان تولز اشاره کرد.

شما می توانید برای مشاوره و تهیه انواع چسب های کاشت میلگرد و یا اجرای کاشت میلگرد با شماره های ۴۴۶۱۸۴۶۲-۴۴۶۱۸۳۷۹-۰۹۱۲۰۹۱۶۲۷۲ تماس حاصل فرمایید.

در کاشت آرماتور و بولت مهمترین آیتم عمق کاشت می باشد. عمق کاشت بسته به نوع چسب و کیفیت بتن و بارگذاری مربوطه می باشد. مراحل کاشت بولت یا میلگرد به شرح ذیل می باشد.

•              سوراخ کار محل مشخص شده با استفاده دریل یا دستگاه کرگیر با عمق و قطر لازم برابر مشخصات

•              تمیز کاری درون سوراخ با فشار هوا

•              تزریق چسب درون سوراخ به میزان کافی

•              نصب میلگرد یا بولت تحت فشار در محل

•              در صورت نیاز تست

نکته : تست مورد نیاز برای عملیات کنترل کیفی ، کشش میلگرد یا بولت کاشته شده در محل می باشد.

امروزه انواع مختلفی از چسب ها با برند های مختلف در بازار وجود دارد که بسیاری از آنها دارای کیفیت مناسب می باشد. غالبا چسب های کاشت آرماتور بر پایه رزین های اپوکسی ساخته می شوند.

چسب ها یا به صورت دو جزئی و یا سه جزئی عرضه می شوند. چسب های دو جزئی یا در بسته بندی های آماده مصرف با گان و یا به صورت بسته بندی در سطل های ویژه عرضه می شوند.

نکته ۱ : عمق کاشت به طور معمول دوازده برابر قطر میلگرد در نظر گرفته می شود.

نکته ۲ : قطر سوراخ کاری به صورت نرمال برای چسب های دو جزئی دو میلیمتر بیش از قطر میلگرد و برای چسب های سه جزئی یک سانتیمتر بیش از قطر آرماتور در نظر گرفته می شود.

از جمله برند های معتیر چسب های کاشت آرماتور ( میلگرد ) و بولت می توان خندان تولز، هیلتی ، مموچم ، کالم و … اشاره کرد.

اصول و دستورالعمل کاشت میلگرد و آرماتور در بتن

کاشت میلگرد در واقع عملیاتی است همچون آرماتوربندی و بتن ریزی، به نحوی که برای تقویت، اصلاح ابعادی و یا افزودن عضوی جدید به سازه بتنی موجود بکار برده می شود. این فرایند در کلیه مقاطع بتنی با ضخامت های مختلف قابل اجرا می‌باشد.

در صورت وجود ضعف باربری و یا الحاق عضوی به سازه موجود، کاشت میلگرد می‌تواند در صورت اجرای صحیح، ظرفیت های باربری مقطع بتنی را تا حد قابل توجهی افزایش دهد که به همین سبب امروزه جایگاه ویژه ای را در حوزه ساخت و ساز به خود اختصاص داده است.

همچنین به جهت امکان مدل سازی رفتار میلگرد کاشته شده و شناسایی ضرایب باربری می توان این روش را جایگزین روش های تخریبی نمود و تا حد زیادی از هدر رفت منابع انسانی و مالی پروژه جلوگیری کرد.

دستورالعمل کاشت میلگرد

 کاشت میلگرد در ستون

کاشت میلگرد در ستون می تواند به منظور امتداد ستون در سازه موجود، اتصال تیر بتنی به ستون، کاشت میلگرد در ستون جهت اجرای شمشیری راه پله، اتصال المان جدید سازه ای به ستون و یا دستیابی به اهداف دیگر صورت پذیرد.

از عوامل تاثیرگذار برای کاشت میلگرد در ستون می توان به حداقل فاصله موجود بین میلگردها و موقعیت قرارگیری تمامی میلگردها داخل خاموت و حفظ کاور بتن و یا پوشش بتنی اشاره نمود.

کاشت میلگرد در ستون به دلیل محدودیت فضای کاشت از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا در صورت بروز هر گونه خطای اجرایی می‌تواند عملکرد سازه ای ستون موجود را تحت تاثیر قرار دهد.

کاشت میلگرد در فونداسیون

کاشت میلگرد در فونداسیون به منظور رادیه کردن و یا یکپارچه کردن فونداسیون موجود، افزایش ارتفاع فونداسیون به جهت باربری هرچه بهتر و یا اصلاح ابعادی فونداسیون از یک و یا چند وجه و یا موارد دیگری از این دست انجام می پذیرد.

در هر کدام از موارد طرح شده جهت کاشت میلگرد در فونداسیون، نیاز است بهترین روش متناسب با میزان بار وارد شده و راستای اعمال بار (برشی و یا کششی) توسط کارشناسان فنی هیلتیران ارائه گردد.

بهترین روش سوراخکاری برای کاشت میلگرد در فونداسیون استفاده از سیستم دریلینگ می باشد، حال آنکه استفاده از سیستم کرگیری به دلیل برش آرماتورهای مدفون در مقطع توصیه نمی گردد زیرا این فرایند می تواند خساراتی را به لحاظ باربری و ایمنی برای پروژه بوجود آورد.

قبل از هر اقدامی جهت کاشت میلگرد در فونداسیون باید با توجه به نوع باربری و در نظر گرفتن تمامی محدودیت های مربوط به کاشت میلگرد، سایز میلگرد مورد نظر برای کاشت میلگرد در فونداسیون مشخص شود، سپس عمق کاشت میلگرد نیز محاسبه شده و فرآیند اجرا صورت می‌پذیرد.

ضوابط کاشت میلگرد در بتن

ضوابط کاشت میلگرد در بتن تابع نتیجه نهایی آزمایشات و بررسی های بعمل آمده توسط کارشناسان هیلتیران بر اساس آیین نامه‌های مربوطه و نیز الزامات شرکت های تولیدکننده انکرهای شیمیایی بوده و خود شامل آیتم هایی است که بایستی یکی پس از دیگری اعمال گردند تا این فعالیت به نحو احسنت صورت پذیرد.

بطور کلی انجام صحیح این عملیات تابع شرایط تهیه و نگهداری از انکر شیمیایی، نحوه سوراخکاری و عمق سوراخکاری، تمیز کاری مناسب، دستورالعمل میزان و نحوه تزریق چسب و در آخر عمل آوری می باشد.

در خصوص ضوابط کاشت میلگرد با انکرهای شیمیایی جزئیات بسیاری ارائه گردیده است. در این بین تنها ضوابط ارائه شده توسط شرکت های سازنده انکرهای شیمیایی اطلاعات دقیق تر و جزیی تری می باشد که مطابق با هر نوع محصول تولیدی ضوابط خاصی را تدوین و در اختیار مهندسان قرار داده اند.

شرکت هیلتی به عنوان بزرگترین تولیدکننده انکرهای شیمیایی در کنار ارائه محصولات خود اطلاعات کلی از جمله دما و شرایط رطوبتی، شرایط استفاده، تجهیزات فنی و ایمنی مرتبط و … را در قالب دفترچه ای در اختیار مصرف کنندگان این محصول قرار داده است.

اجرای کاشت میلگرد در بتن

برای کاشت میلگرد در بتن بایستی مقطع موجود بتنی توسط کارشناسان فنی هیلتیران بررسی و با توجه به محاسبات صورت گرفته و میزان بار برآورد شده، عملکرد مقطع بتنی بررسی شده و همچنین رفتار مقطع در برابر ترک ها و ریز ترک های موجود، موقعیت اجرای کاشت میلگرد (کاشت قائم و کاشت افقی)، عمق کاشت میلگرد و … تعیین گردد.

سپس سیستم سوراخ کاری بتن جهت کاشت بررسی شده و پس از بررسی بارهای وارده انکر شیمیایی یا چسب کاشت انتخاب می گردد.

جهت آشنایی هرچه بیشتر با فرآیند اجرای این آیتم می توانید به دستورالعمل کاشت میلگرد مراجعه نموده و روند اجرای کاشت میلگرد را مورد بررسی قرار دهید.

 کاشت میلگرد ستون در فونداسیون

بصورت کلی عمق کاشت میلگرد با توجه به خواص شیمیایی و مکانیکی المان فولادی و همچنین چسب کاشت میلگرد متفاوت می باشد.

شرکت هیلتی برای انکر شیمیایی تولیدی خود جدولی را ارائه نموده است که خود شامل اطلاعاتی در خصوص نوع انکر شیمیایی مصرفی، سایز انکر، سایز سوراخکاری متناسب، عمق کاشت پیش فرض و حجم چسب مصرفی می باشد.

نکته قابل توجه اینکه اعداد و ارقام ارائه شده برای  انکر شیمیایی مصرفی و عمق کاشت در نظر گرفته شده شرکت هیلتی به نسبت سایر شرکت‌ها قابلیت اتکای بیشتری دارند، با این حال اعداد ارائه شده به صورت پیش فرض و در حالت ایده آل بوده و حتما می بایست توسط کارشناس بررسی گردند که برای این منظور می توانید با کارشناسان فنی هیلتیران در تماس باشید.

به صورت نمونه می توانید جزئیات استفاده از انکر شیمیایی Hilti HIT-RE100 را در ادامه مشاهده فرمایید.

عمق سوراخ برای کاشت میلگرد

از عوامل تاثیر گذار در کاشت میلگرد میتوان به عمق سوراخکاری اشاره نمود این عمق باید در طرح ارائه شده به صورت دقیق مشخص شود.

در صورتی که عمق در نظر گرفته شده برای سوراخکاری از حد مشخصی کم تر باشد اتصال به درستی برقرار نشده و ظرفیت باربری در حالت حداکثری قرار نمی گیرد.

از طرفی در صورتی که عمق کاشت بیش از حد مجاز در نظر گرفته شود، پس از جاری شدن میلگرد عمق کاشت مازاد بلا استفاده بوده و منجر به تحمیل هزینه های اضافی به پروژه شده و در نهایت طرح اتصال، غیر اقتصادی عنوان می گردد.

میزان سوراخکاری جهت کاشت میلگرد عمدتا توسط آیین نامه های مربوطه و استاندارهای ارائه شده توسط تولیدکنندگان انکرهای شیمیایی تعیین می گردد که این میزان، تعیین کننده کیفیت و عملکرد مناسب میلگرد کاشته شده می باشد.

کاشت میلگرد در فهرست بها

با توجه به نقش پررنگ مسایل اقتصادی در پروژه های عمرانی و همچنین بهینه سازی اقتصادی بر اساس مدل‌های مهندسی ارزش لازم است تا ارقام ریالی مربوط به کاشت میلگرد در فهرست بهای ابنیه سال های اخیر که هر ساله توسط سازمان برنامه و بودجه کشور ارائه میشود مورد بررسی قرار گیرد.

پس از بررسی های صورت گرفته مشخص می‌شود این آیتم در چند سال گذشته بسیار کم رنگ بوده و معمولا به صورت ستاره دار ذکر می‌شده تا اینکه در سال‌های اخیر به لیست آیتم های اصلی راه پیدا کرده است.